Dé plek voor verbinding

Aan een lange tafel in het midden van de ruimte zit een groepje te overleggen. Ondertussen zetten twee dames van de ‘Weggeefwinkel’ in een hoek kledingrekken klaar. In een aangrenzende ruimte zitten vier studenten filmpjes te monteren. We zijn in het Verbindingshuis, een ontmoetingsruimte en werkplek voor ondernemers, bewonersinitiatieven en individuen.

De bezoekers variëren van groepen ondernemers tot wijkbewoners die thuis geen internet hebben en in het Verbindingshuis aanschuiven om hun mail te checken. “Een lekkere werksfeer”, noemt Danny van den Beld het klimaat. Van den Beld is opbouwwerker bij Travers Welzijn.

Ontstaan verbindingshuis

Het idee voor een verbindingshuis ontstond tijdens een ‘arena-dialoog’ van de Rabobank, waar Van den Beld in contact kwam met Gerdo van den Burg, manager bij Rabobank IJsseldelta. Er werd gebrainstormd over een nieuwe, tijdelijke, bestemming voor het bankkantoor in Winkelcentrum Stadshagen dat per 31 december 2014 zou sluiten. “Rabobank wilde wel maatschappelijk betrokken blijven in de wijk. Zo ontstond het idee voor een verbindingshuis, op de plek van het voormalige bankkantoor.

De weggeefwinkel

Een idee dat in het Verbindingshuis de kans kreeg om uit te groeien, is de Weggeefwinkel. Erna en Yvonne weten hoe het is om krap bij kas te zitten. Via bestaande weggeefgroepen bracht Erna al veel spullen in omloop. Al snel kwam ze handen, opslagruimte en tijd tekort. In het Verbindingshuis kunnen de dames hun initiatief verder professionaliseren. “Iedere woensdagmiddag komen hier zo’n 55 mensen artikelen halen en brengen. Kleding, schoenen, keukengerei en speelgoed bijvoorbeeld. Zeker 250 producten krijgen wekelijks nieuwe eigenaars, allemaal mensen met weinig budget.

Verbinden en samenwerken

Ook de ondernemers die gebruik maken van het Verbindingshuis hebben allemaal iets met kwetsbare mensen”, zegt Van den Beld. “Zo is er een startende belastingadviseur. Hij geeft hier nu en dan ook gratis advies aan mensen die zich anders geen adviseur kunnen veroorloven.
Die wederkerigheid is kenmerkend voor het Verbindingshuis, legt hij uit. Klaas Schuuring kan dat beamen. “Ik heb mijn bedrijf ‘Zwolse Media Fabriek’ hier gevestigd. Ik ben een gepensioneerde docent en heb altijd al een bedrijfje willen opzetten dat studenten de kans geeft om het geleerde in de praktijk toe te passen. In ruil voor het feit dat we hier mogen zitten, ben ik op vrijwillige basis beheerder van het Verbindingshuis.
Het concept ‘Verbindingshuis’ geldt voor Rabobank IJsseldelta als een pilot. “Het is interessant om te onderzoeken waarom dit zo goed functioneert. Wellicht kan dit concept ook op andere plekken in ons werkgebied worden uitgerold”. Voor Stadshagen vormt het Verbindingshuis eveneens een kraamkamer. “In onze wijk is een wijkboerderij in oprichting, de Stadshoeve”, zegt Van den Beld. “Bewonersinitiatieven die hier ontstaan, kunnen op termijn naar de Stadshoeve.

Aan de slag

Het Verbindingshuis in de Zwolse wijk Stadshagen heeft nog plek voor enthousiaste collega-vrijwilligers en ondernemers. Vind je het leuk om bij te dragen aan de ontwikkeling van de ontmoetingsruimte? Of kun je als ondernemer of maatschappelijke organisatie een werk- op vergaderplek gebruiken? Loop gerust binnen in het pand aan de Werkerlaan.