Jongeren bewust maken van gelijkwaardigheid, weerbaarheid en grenzen. Dat is wat de jongerenwerkers van Travers Welzijn in samenwerking met de GGD willen bereiken met het gedachtegoed van We Can Young, dat vanuit Bangladesh is overgewaaid naar Europa.

“Hoe moet een jonge meid eruit zien? Slank, met ronde borsten en lang haar. Dat is natuurlijk niet zo, maar als we de sociale media, reclames en televisieprogramma’s volgen, is het niet gek dat jongeren geloven dat dit de maatstaf is”, zegt Bianca Lewis-Samson, jongerenwerker bij Travers Welzijn. “Voor jongens geldt hetzelfde. Die zien in een fitnesstijdschrift een afbeelding van een gespierde man. Dat wordt de norm. Waar de meesten niet bij stilstaan, is dat die foto misschien wel is bewerkt.”
We Can Young Zwolle wil onder jongeren aandacht en bewustwording creëren op het gebied van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, stereotyperingen, seksuele weerbaarheid en ‘grenzen’ in de ruimste zin van het woord. Dat is dus meer omvattend dan alleen de stereotypering van een mooie meid of jongen. “Neem bijvoorbeeld de kwetsbaarheid van een jongen of meisje die een foto van zichzelf naar een ander stuurt, bedoeld voor alleen die ander. Niet zelden gaat zo’n foto toch de hele klas door. Hoe ga je daar als jongeren onder elkaar mee om?”, zegt Lewis-Samson.
Bij grensoverschrijdend gedrag worden de meisjes in de media vaak neergezet als slachtoffer, de jongens als aanstichters. “Ook dat is vaak een stereotypering. Jongens kunnen onder groepsdruk net zo goed slachtoffer worden. Het is voor jongens tevens een taboe om aan te geven dat ze iets onder druk van een ander doen. Daarbij kan het om van alles gaan: om een prullenbak in brand steken, iets gemeens tegen een ander zeggen of seks met iemand hebben.”
We Can Young Zwolle richt zich op jongeren tot 23 jaar. In Zwolle worden studenten en jongeren ingezet als ‘changemakers’. “Die bedenken activiteiten waarmee de thema’s van We Can Young onder de aandacht van jongeren kunnen worden gebracht. Dat kan variëren van het maken van filmpjes voor sociale media tot het uitdelen van materialen die jongeren aan het denken zetten”, zegt Lewis-Samson.
Het gedachtegoed van We Can is in 2004 in Bangladesh ontstaan en langzaamaan overgewaaid naar Nederland. In Zwolle ging de GGD met  We Can  Young aan de slag. Dit jaar en komend jaar staan in het teken van overdracht aan Travers Welzijn, die het gedachtegoed vanaf nu adopteert en uitdraagt. 

Professionals en jongeren die zich willen laten inspireren door We Can Young Zwolle kunnen zich melden bij Philip van Vorstenbosch, p.vvorstenbosch@travers.nl of Bianca Lewis-Samson, b.samson@travers.nl