Steunouders geven ouders adempauze

Soms kun je als ouder een steuntje in de rug gebruiken bij de verzorging en opvoeding van je kind. Bijvoorbeeld omdat je weinig rust en tijd voor jezelf hebt, of voor jouw andere kinderen. Een steunouder kan je daarbij helpen.

Steunouders zijn mensen die hun huis en hart openstellen voor een kind, of kinderen. Een steunouder biedt praktische steun en ontlast jou door jouw kind een dagdeel in de week in huis te nemen. Zo krijg jij de kans om even op te laden, iets voor jezelf te doen of andere zaken te regelen. Jouw kindje kan bij de steunouder nieuwe energie opdoen en lekker spelen.

Steunouder: ‘Wij zijn er voor het kind en door het kind een plek te bieden, help je de ouders. Niet meer of minder dan dat. Eigenlijk een hele makkelijke manier om iets goed te doen. Ik vind het een prachtig concept.’

Wil jij helpen door steunouder te worden? Meld je dan hier aan!

Je kan je aanmelden door het formulier hieronder in te vullen.

  • Jouw gegevens

Video is geplaatst met toestemming van de NOS

Wil je weten wat er gebeurt na jouw aanmelding?

Vraagouder:

  1. Als vraagouder kun jij jezelf aanmelden, maar het kan ook via een ondersteunende instantie.
  2. Nadat je bent aangemeld, maken we kennis bij jou thuis.
  3. Vervolgens stelt de coördinator van Steunouder een profiel op. Daarin staan gegevens als jouw adres en de leeftijd van jouw kinderen, maar ook reismogelijkheden en de reden waarom jij gebruik wilt maken van een steunouder.

Steunouder:

  1. Als steunouder kun je je aanmelden door een mail te sturen naar steunouder@travers.nl.
  2. Als je bent aangemeld, maken we kennis bij jou thuis.
  3. Vervolgens stelt de coördinator een profiel op: wat is jouw adres, opleiding en gezinssituatie? Wie ben je en waarom wil je steunouder worden?
  4. Als steunouder werk je met kinderen en daarom is het nodig om een Verklaring Omtrent Goed gedrag (VOG) te overhandigen. Deze wordt door ons vergoed. We vragen ook referenties op, om een breder beeld van jou te krijgen.
  5. Zodra alles binnen én goedgekeurd is, volg je een tweedaagse training. Daarin bespreken we onder andere hoe je (gedrags)problemen herkent, samenwerkt met de vraagouder en hoe je praktsiche afspraken maakt.

Een match?

  1. De coördinator gaat op zoek naar een match. Is deze gevonden? Dan delen we jullie profielen. Lijkt het jullie wat? Dan maken we een afspraak voor een kennismaking bij de vraagouder thuis.
  2. Is er een match? Dan stellen we een overeenkomst op met afspraken. Dat is een helder uitgangspunt voor alle partijen.
  3. We starten met een wenfase, zodat iedereen elkaar rustig kan leren kennen.
  4. Eén keer in de maand neemt de coördinator contact met jullie op. Jullie kunnen zelf op ieder moment contact opnemen, als er vragen of zorgen zijn.
  5. Na een half jaar bekijken we hoe het ervoor staat: is de steunouder nog steeds nodig?
  6. Na een jaar vindt er een afsluitend gesprek plaats. We evalueren de ondersteuning en kijken we of er nog (andere) ondersteuning nodig is. De match kan uiteraard ook gewoon doorgaan, maar de ondersteuning van de coördinator stopt.

Deze dienst omvat de volgende thema's